De inflatie in de eurozone is in januari opgelopen tot 0,4 procent op jaarbasis, van 0,2 procent in december.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag naar buiten bracht (pdf). De stijging van de inflatie was zoals economen deze in doorsnee voorzagen.
De prijzen van diensten stegen op jaarbasis met 1,2 procent. Ook voedsel, alcohol en tabak droegen bij aan de toename van het gemiddelde prijspeil, terwijl energie het grootste drukkende effect had. Voedsel, alcohol en tabak werden in doorsnee 1,1 procent duurder. Energie werd daarentegen juist 5,3 procent goedkoper.
De Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een gemiddelde inflatie voor de eurozone van rond de twee procent en hoopt met een soepel monetair beleid de inflatie aan te wakkeren. Probleem is dat tal van stimuleringsmaatregelen nog niet echt zoden aan de dijk hebben gezet.
Opkopen obligatieleningen
De ECB probeert de inflatie al maanden aan te jagen met onconventionele maatregelen als negatieve rentes en de grootschalige opkoop van leningen. Met het opkopen van obligatieleningen op financiële markten pompt de ECB verse euro’s in het financiële systeem en drukt de centrale bank financieringstarieven. De hoop is dat de lage rentes de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens stimuleren en zo een positief effect hebben op de economie en de inflatie.
In december besloot de centrale bank de einddatum van dat opkoopprogramma met een halfjaar door te schuiven naar maart 2017. Het maandbedrag van 60 miljard euro dat daar aan besteed wordt, werd gehandhaafd.
Inflatie blijft laag
De ECB voorspelde in december dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1 procent zal bedragen, gevolgd door 1,6 procent in 2017. Destijds rekende de bank echter op een hogere olieprijs dan het huidige niveau van circa 35 dollar per vat.
Door de aanhoudende druk op de olieprijs kan de inflatie een stuk lager uitvallen dan voorzien. De druk op de ECB om met meer maatregelen te komen houdt daarom onverminderd aan. Vorige week benadrukte ECB-president Mario Draghi dat de ECB de mogelijkheid openhoudt om in maart de geldkraan verder open te zetten ter stimulering van de economie en de economische groei.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl